2024. gada plašpatēriņa elektronikas šovā (Consumer Electronics Show) Lasvegasā «Kia» atklāja savu nākotnes stratēģiju «Platform Beyond Vehicle» (PBV). PBV biznesa balsts sākotnēji būs pilnīgi jauns modulārs transportlīdzeklis, kura būtībā ieskatu sniedz konceptuālais «Kia Concept PV5».

Reizē ar šo nākotnes vīziju Lasvegasā tika prezentēts daudzpakāpju plāns, kas paredz ne tikai PBV revolūciju mobilitātes nozarē, bet arī Hyundai Motor Group progresu robotikas, Advanced Air Mobility (AAM) jeb gaisa mobilitātes un autonomās braukšanas jomā.

Kia PBV ir pilnīgas mobilitātes risinājums, kas apvieno specializētus elektroauto ar moderniem programmatūras risinājumiem. To pamatā ir Hyundai Motor Group SDx stratēģija, kas paredz aizvien lielāku svaru piešķirt tieši programmatūrai, lai automašīnas, autoparki un transporta sistēmas iegūtu jaunu definīciju. Tāpat PBV pavērs durvis jaunām uzņēmējdarbības un dzīvesstila izpausmēm, jo ar moderniem, pielāgotiem interjeriem, kas nodrošina maksimālu brīvību un elastību, jaunu definīciju iegūs arī telpas jēdziens.

«Kia PBV bizness atspoguļo mūsu vīziju par tradicionālās automobiļu koncepcijas robežu pārkāpšanu, jo ar optimizētiem transportlīdzekļiem un pakalpojumiem, kas pielāgoti konkrētiem tirgus un biznesa apstākļiem, grasāmies piepildīt klientu un kopienu līdz šim nepiepildītās vajadzības,» sacīja Ho Sung Songs, Kia prezidents un izpilddirektors.

Vīzija par nākotnes mobilitāti

Kia PBV piedāvājums ir patiess uz klientu orientētas pieejas iemiesojums un tiks veidots, integrējot transportlīdzekļus, programmatūru un nākotnes tehnoloģijas, lai nodrošinātu lielāku pievienoto vērtību.

Zīmola PBV īstenošana ir sadalīta trīs atsevišķās fāzēs

  • Pirmajā fāzē tiks ieviests sērijveida Kia PV5 – universāls elektroauto, kas paredzēts, piemēram, pasažieru un kravu pārvadājumu, piegāžu un komunālo pakalpojumu sniegšanai, un nodrošina plašas pielāgošanas iespējas, lai atbilstu visdažādākajām klientu vajadzībām.

Paplašināta datu apmaiņa starp automašīnām un ārējiem avotiem par, piemēram, pārvietošanās maršrutu un piegādes detaļām ļaus vairākus PV5 ērti izmantot kā programmatūras vadītu autoparku. Pielāgoto autoparku un PBV specifisku risinājumu parādīšanās savukārt nozīmēs īsākas dīkstāves un paaugstinātu izmaksu efektivitāti.

  • Otrajā fāze tiks ieviesti pārējie specializētie PBV modeļi, bet PBV stratēģijas kļūs par mobilitātes platformām ar mākslīgo intelektu, kas mijiedarbībā ar lietotājiem iegūtos datus izmantos, lai automašīnas vienmēr būtu atjauninātas. Integrēts PBV risinājums nodrošinās pielāgotu, vienotu pieredzi dažādās ierīcēs un programmatūrā. Vienlaikus pakāpeniski parādīsies jaunas biznesa formas, kas saistītas ar robotiku un citām nākotnes tehnoloģijām.
  • Trešajā fāzē Kia PBV transformēsies par plaši pielāgojamiem, individuāliem mobilitātes risinājumiem, kas tiks integrēti nākotnes mobilitātes ekosistēmā. Šis arī būs tas brīdis, kad Kia PBV stratēģijas kļūs par dzīves platformām, kurās jebkura ideja var kļūt par realitāti.

Savienotie autonomie auto kļūs par daļu no viedās pilsētas operētājsistēmas. Hipersavienotajā pasaulē, kurā cilvēki, PBV stratēģijas un sociālā infrastruktūra darbojas kā viens organisms, tiks pavērtas durvis pilnīgi jaunām dzīvesveida formām, un to pamatā būs spēcīga PBV ekosistēma, kas veidota ap Hyundai Motor Group nākotnes autonomās braukšanas tehnoloģijām, nākamā līmeņa gaisa mobilitāti, robotiku un elektrotīklu.

Radīts, lai atvieglotu lietotāju dzīvi

Easy Swap tehnoloģija ļauj vienu transportlīdzekļa šasiju pielāgot vairākām mobilitātes vajadzībām un tādējādi elastīgi apmierināt klientu visdažādākās prasības. Aiz konceptuālā auto fiksētās kabīnes jeb vadītāja zonas ir platforma, uz kuras var uzstādīt dažādus virsbūves blokus jeb dzīves moduļus, ar kuriem PBV automobilis dienā var būt taksometrs, naktī – preču piegādes furgons, bet brīvdienās – personīgais auto. Virsbūves blokus var ātri un ērti nomainīt, izmantojot hibrīdu elektromagnētiska un mehāniska savienojuma tehnoloģiju.

Modulārās īpašības nodrošina arī Dynamic Hybrid virsbūves konstrukcija, kuras montāžā netiek izmantota metināšana. Tā ļauj elastīgi pielāgot kustīgo virsbūves elementu garumu atbilstoši transportlīdzekļa izmantošanas mērķim. Virsbūves konstrukciju veido tērauda caurules un polimēru paneļi, kas sver par 55% mazāk, taču nepieļauj kompromisus attiecībā uz singrību. Un, tā kā Dynamic Hybrid virsbūves varianti tiek piegādāti ērtā konstruktora formā, Kia PV5 var ērti transformēt jebkurā vietā un laikā.